To bardzo ważna, jeśli nie najważniejsza część każdego obiektu. Decyduje o pierwszym wrażeniu, jakie odniesie gość hotelowy.

 

(Metropolo by Golden Tulip – hotel miejski)

 

(Platinium Mountain Resort – hotel górski)

 

Trudno tu o jakiekolwiek reguły. Bardzo duża dowolność ograniczona tylko inwencją projektanta lub inwestora, który musi wziąć pod uwagę charakter, a czasem historię obiektu i na tej podstawie wybrać wyposażenie hotelowe.

(Tobaco Łódź – hotel w dawnej fabryce papierosów)

 

(Szczawnica Park Szczawnica – hotel górski)

 

Oceniając wygląd lady patrzymy na jak wygląda z zewnątrz. Tymczasem pod katem ergonomii tak samo ważne jest jej wewnętrzna część.

Zawsze konstrukcja wewnętrzna musi odpowiadać zapotrzebowaniu osób tam pracujących, czyli:

  • Ilości osób
  • Zastosowanego sprzętu komputerowego
  • Sposobowi przechowywania kart do pokoi i dokumentów

 

A w ladach barowych takie same wymogi stosują się do technologii, czyli wszystkich urządzeń takich jak ekspresy do kawy, kegi, lodówki, umywalki. Ich prawidłowe zaplanowanie w konstrukcji lady jest wymagane już na etapie produkcji.

 

Lady barowe z oczywistych względów muszą mieć część prezentującą proponowane klientom alkohole.

(PMR Szklarska Poręba)

 

Jeśli bar, to na drugi dzień dobre śniadanie. Bufety śniadaniowe realizowane są albo jako zestaw szafek na ścianie,

(Szczawnica Park)

 

Albo wyspy na środku sali śniadaniowej

(Bel Mare Międzyzdroje)

 

(Metropolo by Golden Tulip)

 

Ciekawym zastosowaniem może być mebel, który łączy w sobie obie te cechy jak pokazujemy poniżej:


więcej informacji o tym rozwiązaniu znajdziecie Państwo tutaj: Stół śniadaniowy – transformacja z wyspy w węża

 

Reasumując należy zaznaczyć, że realizacja pięknych i śmiałych koncepcji projektowych otrzymanych od klienta, lub biura projektowego, powinna być zawsze poprzedzona konsultacjami z osobami, które tam później będą pracować.

(Hotel Sportowy Jakuszyce)